Metsästäjä-keräilijöiden ja kalastajien jälkeläisiä tuhansien vuosien takaa.

 LAPPALAINEN SUKUNIMENÄ

Tavallisen kansan sukunimet ovat tulleet käyttöön ensin Karjalassa ja Itä-Suomen alueilla. Siellä on ollut myös maamme vanhin asutus. Lappalainen sukunimi löytyy jo Itä-Suomen alueen ensimmäisistä maakirjoista, joihin alettiin merkitä verotettavien sukunimet.

Sukunimenä se on siten ollut käytössä ainakin 1500-luvulta saakka, mahdollisesti niin kauan kuin sukunimiä on ollut käytössä Suomessa. Sukunimemme alkuperästä on useita tulkintoja. Yleisin tulkinta löytyy mm. Pirjo Mikkonen-Sirkka Paikkala: Sukunimet-kirjasta (2000). Siinä esitetään, että metsästäviä ja kalastavia lappalaisia asui vielä keskiajalla lähes kaikkialla Suomessa. Keskiajan lopulla maan itäosissa osa entisistä metsästävistä ja kalastavista lappalaisista vakiintui maanviljelijöiksi ja sulautui sitten karjalaisiin ja savolaisiin saaden sukunimen Lappalainen.

Lisäksi arvellaan, että tämä sukunimi on voitu antaa etnisestä taustasta riippumatta kaskiviljelykylien ulkopuolella "lappalaisten tavoin eläneille" metsästyksellä, kalastuksella tai mahdollisesti poronhoidolla toimeentulonsa hankkineille ihmisille. Tämän viimeksimainitun tulkinnan mukaan sukunimi Lappalainen viittaa asuinpaikkaan ja elinkeinoon, ei etniseen alkuperään.

Mitä sitten lopulta tarkoittaa sana lappalainen? Yleisin oletus on että lappalainen on ollut suomalaisten antama nimi saamelaistaustaisille, omaa kieltään puhuville ja omissa oloissaan eläneille ihmisille. Saamelaiset eivät ole lappalainen-nimeä koskaan hyväksyneet, vaan he ovat aina kutsuneet itseään saamen (sapmelas) kansaksi.

Nykyisin lappalaisista on muitakin näkemyksiä kuin edellä mainitut oletukset.

Savon Lappalaisten alkuperästä (lisäys 4.6.2015/JL)

Uusimman tutkimuksen tulosten valossa on voitu tarkistaa aiemmin mm. maakunta- ja pitäjähistorioissa esitettyjä yksioikoisia käsityksia.

"Savon aluetta on asuttu yhtäjaksoiseksi kivikaudelta lähtien. Varhaisrautakaudella niin sanottu Luukonsaaren keramiikka kertoo Saimaan vesistöalueella eläneestä, pääasiassa ehkä järvikalastusta harjoittaneesta väestöstä. He olivat luultavasti kielellisiä ja geneettisiä esivanhempia niille myöhempien aikojen Sisä-Suomen metsästäjä- ja kalastajaväestöille, joita maanviljelijät ovat perinteisesti nimittäneet "lappalaisiksi" myös Savossa. Lappalaiset on vanhastaan samaistettu saamelaisiin. Nykytutkimuksessa on kuitenkin usein otaksuttu, että eteläisessä ja keskisessä Suomessa elänyt muinainen lappalaisväestö ei välttämättä aina ollut saamenkielistä tai nykyisten Lapin saamelaisten geneettisiä lähisukulaisia. Tätä käsitystä tukevat myös Lappalaisista tehdyt DNA-tutkimukset.

Voimme todeta, että Lappalainen kuuluu Suomen vanhimpien sukunimien joukkoon. Sukuseurassa puhumme Lappalaisista Saimaan altaan eli Saimaan alueen kansana, joka jo kauan sitten asutti vesistöjen varsia Laatokalta Oulujärvelle.

Keskusteluun tuo oman mielenkiintoisen lisänsä sukuseuramme v. 2006 yhdessä Varkauden kaupungin ja Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kanssa Varkaudessa järjestämässä seminaarissa prof. Juha Pentikäisen esiintuoma tulkinta koko Skandinaviassakin harvinaisten 7000-5000 vuotta sitten tehtyjen kalliomaalausten alkuperästä. Näiden tekijöiksi Pentikäinen nimeää järvilappalaiset. Olemmeko me nykyiset Lappalaiset peräti heidän jälkeläisiään? Ehkäpä olemmekin ja toivottavasti löydämme tähän vastausta syksyllä 2009 aloitetulla DNA-selvityksellä. (Nykytutkimuksen mukaan järvilappalaiset ovat tulleet nykyisen Suomen alueelle vasta noin 3000 vuotta sitten.)

Aaro Lappalainen Kuopion Julkulanniemeltä taiteilija Eero Järnefeltin piirtämänä 1800-luvun lopulla. Eero Järnefelt maalasi paljon tauluja Pohjois-Savon kansan elämästä. Kuvan teksti kertoo sen esittävän "Talonpoikaa Pohjois-Savosta". Juhani Ruotsalainen Siilinjärveltä on tutkinut Aaron sukua ja todennut tämän polveutuvan Leppävirran Saijanlahdessa v. 1690 syntyneestä Antti Antinpoika Lappalaisesta.

Tämä kuva on ollut myynnissä mm. Stockmannilla Helsingissä (kuva on kirjasta Sutelan ja Lukkarilan Lappalaisten vaiheita).

LAPPALAISTEN GENEETTISET SUKUHAARAT (Testi Y-DNA-67)

Huom. Alla oleva perustuu nykyiseen tutkimustilanteeseen, joka voi muuttua, kun saadaan uusia tutkimustuloksia. Näissä tuloksissa ovat mukana vain sukuseuran piirissä tehdyt testit. Lisää testattavia kaivattaisiin mm. Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan Lappalaisten piiristä. Ota yhteyttä seuramme puheenjohtajaan, jos asia kiinnostaa (Ks. Yhteystiedot).

SUKUHAARA 1 eli Leppävirran, Kuopion ja Iisalmen länsiosan Lappalaiset

(Testattuja 9)

Kuuluu "Itäsuomalaiset tsuudien jälkeläiset" klaaniin. Tunnusomaiset SNP-mutaatiot: VL29+, CTS9976+, CTS3451+, L1022­-

Vanhimmat tunnetut esi-isät (testattujen oman ilmoituksen mukaan. Luultavasti kaikkien yhteinen esi-isä on peräisin Varkauden-Leppävirran alueelta ):

 • Jaakko Lappalainen, s. 1800, Iisalmi
 • Antti Lappalainen, s. 1756, Kuopio
 • Kustaa Tahvonpoika Lappalainen, s. 1760, Kiuruvesi
 • Olof Lappalainen, s.n. 1600, Leppävirta
 • Pekka Martinpoika Lappalainen, s. 1672, Iisalmi
 • Lauri Lappalainen, s. 1654, Lapinmäki, Varkaus
 • Hemming Lappalainen, s. 1780, Onkivesi, Maaninka (isä Nils Lappalainen, s. 1736, syntymäpaikka ei tiedossa)

SUKUHAARA 2A eli Puumalan Lappalaiset

(Testattuja 1)

Kuuluu "Laatokkalaiset" klaaniin. Tunnusomaiset SNP-mutaatiot: Z1936+, Z1935+ ja Z1927-

Vanhimmat tunnetut esi-isät (testatun oman ilmoituksen mukaan):

 • Antti Antinpoika Lappalainen, s.n. 1705, Puumala, Piskola

SUKUHAARA 2B eli Sutelan ja Nerkoon/Varpasen Lappalaiset

(Testattuja 3)

Kuuluu "Presavolaiset eli Pohjoislaatokkalaiset" klaaniin. Tunnusomaiset SNP-mutaatiot: Z1936+, Z1935+, Z1927+ ja Z1933+

Vanhimmat tunnetut esi-isät (testattujen oman ilmoituksen mukaan):

 • Lauri Lappalainen, s. 1664, Leppälahti ja Nerkoo, Iisalmi
 • Hannu Lappalainen, s. 1642, Sutela, Iisalmi
 • (näiden molempien yhteinen esi-isä oli ns. verolappalainen Pekka Lappalainen, s.n. 1520 - 1540, Tavinsalmi)
 • Michell Lappalainen s. 1690 ja k. 1755, Roukalahti/Mattisenlahti, Liperi (esi-isä muuttanut Savosta 1600-luvulla Liperiin)
 • Lisätietoa Laatokkalaisista: https://www.elisanet.fi/alkupera/N1c1Laatokka.pdf

SUKUHAARA 3 eli Lukkarilan Lappalaiset

(Testattuja 1)

Kuuluu "Savolaiset" klaaniin. Klaani on osa Laatokkalaisia. Tunnusomaiset SNP-mutaatiot: Z1936+, Z1935+ ja CTS3223+

Vanhimmat tunnetut esi-isät (testatun oman ilmoituksen mukaan):

 • Martti Lappalainen, s. 1706, Pohjois-Sänkimäki, Nilsiä

Lappalaisten saapuminen nykyisen Suomen alueelle

Nykytiedon mukaan ensimmäiset Lappalaisten esi-isät saapuivat nykyisen Suomen alueelle noin 3000 vuotta sitten kaakosta Tähän tulee lisää sisältöä myöhemmin.